83-годишна жена живее от три месеца в бургаската болница

Мария Атанасова - вторник, 01-12-2015 - 14:56

83-годишна бургазлийка живее от три месеца в бургаската МБАЛ. Жената има дом в морския град, но е прикована на легло и не може да се грижи за себе си. Освен това тя има и тежка деменция. Роднините й не я искат, а старицата има нужда от непрестанни грижи, алармираха лекари. Бургаските медици от Отделението за долекуване, сега са единственото й семейство.
Жената постъпила в болницата в средата на месец август. Довели я полицаи, които я открили да лежи в безпомощно състояние на улицата. Прегледът установил счупена шийка на бедрената кост. В такива случаи единственият изход е ендопротезиране – подмяна на тазобедрената става с изкуствена. Тези консумативи обаче не се покриват от здравната каса, а близките не пожелали да платят. Никой от семейството не се появил да се заинтересува какво се случва с нея. След дълго издирване, лекарите открили децата и внуците й в Сливен. Помолили ги да я приберат. Те обаче заявили, че не искат да имат нищо общо с нея. Оправдали се, че преди много години майка им ги изоставила и избягала от семейното гнездо. След време баща им се оженил повторно и втората му жена ги отгледала. Затова и сега те не желаят да я гледат. В търсене на изход от ситуацията, лекарите се обърнали за помощ към социалните служби. От там обаче им отговорили, че няма места в домовете за хора с ментални проблеми. Казали им да чакат и така вече три месеца, през които жената живее в болницата. 
 „Социалните даже ни караха сами да звъним по домовете и да й търсим място. Проблемът е, че домът трябва да е за хора с деменция, тъй като тя не може да се грижи за себе си сама и не може да бъде настанена в обикновен дом. Попитах ги: ами ако се отвори място във Видин, кой ще я закара дотам? Отговорът беше – ами вие от болницата“, разказа д-р Иван Цанев, старши лекар на Отделението за долекуване.
Случаите, в които близките изоставят възрастните хора в болницата в последните години се увеличаван. Не са малко и децата, отказващи да се грижат за възрастните си родители. Още по-голям е проблемът, ако пациентът няма лична карта. Вече няколко пъти се е случвало болницата да плаща за издаването на личните карти на бездомници, защото без документ те не могат да бъдат настанени в дом. Социалните служби вменявали на лекарите и задължението да окомплектоват изцяло документацията, да проверяват дали имат имоти, да вадят удостоверения за данъчни оценки, скици и др.
„Веднъж един от пациентите се оказа от Чирпан. Казаха ми, че трябва да отида дотам, за да му извадя лична карта“, възмущава се д-р Цанев. Лекарите смятат, че е необходимо социалните служби да станат по-гъвкави и да проявяват по-голяма активност при подобни случаи.
Само за година разходите на МБАЛ Бургас по издръжката на неосигурени, бездомни и социални случаи надхвърлят 30 000 лева.