Чистят България цял месец

Раздават цветя срещу боклуци

Агенция Монитор - сряда, 15-03-2017 - 18:49

В София лъскат шосета, в Благоевград кастрят дървета

Цветя срещу събрани боклуци от междублоковите пространства и градинки в кварталите ще раздава общината в Пазарджик на онези, които сами са почистили районите около местата, където живеят. Кампанията “По-чист, по-зелен и цветен Пазарджик“ ще започне на 1 април. Всички жители на града могат да се включат в почина „Цветя за смет” и ще имат възможността да предадат отпадъци от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Ще се събират дивани и стари секции, хартия, пластмаса, стъкло, излезли от употреба батерии и акумулатори. Срещу предаден отпадък всеки гражданин ще може да получи цветя, декоративни храсти или дървета.

Подготвените „награди“ са 4500 цветя и 150 млади фиданки, са най-вече теменужки и парички, както и нискостъблени декоративни дръвчета, с които всеки може да освежи парковите пространства край жилищните постройки. Ще бъдат обособени 6 пункта в града, където ще бъдат разположени цветни контейнери за различните видове битови отпадъци.

Ударно чистене на улици и градинки ще падне през април в цялата страна. В София ще се мият шосета, ще се ремонтират и боядисват счупените пейки стълбовете ще се мажат с антиплакатна боя, ще се изграждат дъждоприемни отоци. От столичния инспекторат ще обърнат внимание и на графитите и свастиките по фасадите на сградите и ще подменят ръждясалите табели. Част от парковете в София пък ще се сдобият с нови цветя, храсти и трева. Пролетното почистване в столицата започва на 2 април в парк „Владимир Заимов“.

В Благоевград пък вече подраниха и започнаха да мият улиците и да кастрят дърветата. По традиция от доста години в първата събота след 22 март общината организира трудов ден. За него се приканват всички граждани да почистят своите дворове, тавани и мазета, като общинска фирма „Биострой” извозва безплатно всички боклуци, оставени на определените места пред жилищата на гражданите.

В Добрич се предвижда традиционното пролетно почистване да е около Деня на земята - 22 април. Общината ще раздаде чували за желаещите граждани да почистят прилежащите си зони и ще помогне на тези, които искат да облагородят междублоковото си пространство.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.