Секретарят на общината Стойна Малешкова, зам.кметът Димитър Томов и кметът Радньо Манолов пред съда в Пловдив (отляво на дясно)
Авторът

155 свидетели в процеса срещу кмета на Брезово

Ели Крумова - понеделник, 12-12-2016 - 11:45

155 свидетели са призовани за старта на делото в Районния съд в Пловдив на 15 декември срещу кмета на община Брезово Радньо Манолов. Подсъдими заедно с градоначалника са още трима души -  заместникът му Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и банкерката Стоянка Стоянова.

Скандалът в община Брезово гръмна през октомври 2014г. Тогава при акция на ДАНС четиримата бяха задържани по подозрение, че заверявали нотариално подписи на местни хора за прехвърлянето им от един в друг пенсионен фонд. Въпросните прехвърляния ставали без знанието на титулярите на партидите. Още тогава Радньо Манолов заяви, че арестуването му е опит да бъде очернен и че неговите подписи най-вероятно са фалшифицирани.

По време на разследването са били разпитани към 155 свидетели, като повечето от тях са потвърдили, че не са давали съгласие партидите им да бъдат прехвърляни в друг фонд и не са ползвали посредничеството на Стоянка Стоянова, която е работила като осигурителен посредник на въпросната компания. Тези хора казали, че са разбрали, че партидите им са прехвърлени с подписани от тях заявления, когато получили писма от пенсионно-осигурителните компании. Други пък заявили, че Стоянка им давала да подписват документи без да им разясни подробностите. Тримата обвиняеми удостоверили, че свидетелите лично са положили подписите си пред тях в заявленията, което обстоятелство не отговаря на истината, считат от прокуратурата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.