3. Гробът на наскоро починалия двукратен кмет д-р Евгений Желев беше отрупан с цветя, а фенове на ФК „Берое“ бяха запалили свещички на пред съседния фамилен паметник на генерал Делчо Делчев.
Христо Христов
Стара Загора

Духов оркестър и тумби цигани за Архангелова Задушница

Христо Христов - събота, 04-11-2017 - 13:46

 

 

Траурни маршове в изпълнение на градския духов оркестър и тумби мургави мъже, жени и деца посрещаха в събота , на Архангелова Задушница дошлите да се поклонят на мъртвите си роднини и приятели в  старозагорските гробища.

Оркестърът се беше настанил в съседство с паметниците на някогашните партизани Стойо Неделчев – Чочоолу и генерал Велко Димитров и почти без прекъсване свиреше най-популярните маршове, свързани с отдаването на почит към покойниците. Мургавите тълпи щъкаха като скакалци по алеите и прибираха оставените край паметните плочи раздавки, тъпчейки ги в огромни торби.Някои от „опечалените“ цинично споделиха, че „плячката“ директно отивала в магазините за хранителни стоки в махалата.

2.	Тумби мургави „опечалени“ сновяха като скакалци по алеите, обирайки от гробовете оставените раздавки

„Ситуацията е неспасяема, няма как да вървим подире им, дори за Задушница сме едва 5-6 души , нищо че има и три полицейски патрулки. Гледаме все пак да не стават скандали…“, уморено коментира шефът на парковата охрана, който беше зает основно с регулиране на огромния автомобилен поток при централния вход.

Така е всяка година, по-малко са само по Черешовата задушница, защото тогава са из градините, сподели възрастна жена, дошла да поплаче на гроба на дъщеря си.

Отрупана с венци беше още прясната могила на погребания с почести  на 22 октомври двукратен кмет на Града на липите и бивш здравен министър д-р Евгений Желев.Фенове на футболния клуб „Берое“ бяха оставили запалени свещички пред паметника на легендарния генерал от някогашните строителни войски и почетен жител на Стара Загора Делчо Делчев.Едва петдесетина са все още свободните места за нови погребения в парка, очаква се в началото на следващата година да започне ползването на новото гробище край намиращото се в западна посока село Богомилово.

1.	Градският духов оркестър свиреше траурни маршове за Архангелова Задушница в Стара Загора в близост до паметниците на някогашните партизани Стой Неделчев – Чочоолу и генерал Велко Димитров

Сегашният  гробищен парк е разположен върху площ от над 700 дка, като първото погребение е било извършено през лятото на далечната 1974 година. Само през 2016-а тук са били погребани 1050 покойници, от началото на т.г. броят на траурните събития надхвърля 850.

Едва 10 души работят по щат в специализираното общинско звено, хората определено не стигат дори за елементарната подръжка и почистването на страничните алеи.

От много време се говори и дори т.г. имаше заделени от бюджета 40 000 лв за изграждане на стена, където да бъдат полагани урни с праха на покойниците, но по неизвестни причини градежът все още не е започнал.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.