Държавата подпомага с 4 млн. лв. децата, излезли от институции

Всеки втори сирак не може да намери работа

Монитор - понеделник, 11-09-2017 - 17:37

Осигуряват им курсове по чужд език и компютърно програмиране

Всеки втори младеж, напуснал дом за изоставени деца след навършване на пълнолетие, не може да си намери работа. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика.

„Над 60% от тези деца остават или с ниска квалификация, или трайно безработни, след като излязат от институциите. Важно е като общество да преодолеем стигмата върху тях заради това, че идват от институция“, заяви зам.-министърът Зорница Русинова.

По данни на социалното ведомство в момента

в институция живеят над 1000 деца

което е 7 пъти по-малко спрямо 2010 г.

В подкрепа на тези деца социалното министерство стартира нова схема „Открий ме“, за която са заделени 4 млн. лв.

С парите ще бъдат подкрепени талантливите младежи, напускащи сиропиталищата.

В програмата ще бъдат включени неправителствени организации, които ще кандидатстват с проекти за подкрепа на уязвимите младежи.

НПО-тата могат да получат до 200 000 лв

с които да финансират дейности за социално включване на 600 деца

и младежи до 29 г. Това са младежи с различни таланти, които ще получат стипендии или такси за допълнителни курсове, за да развият таланта си.

Освен развитието на спортните и артистичните си умения, младежите ще получат и безплатни курсове по чужд език или програмиране.

„Трябва да подкрепим тези деца, защото те са потенциалния контингент младежка безработица и хора, зависещи от социалното подпомагане“, заяви още Русинова.

Отделно социалното министерство ще субсидира мобилната заетост на младежите, напускащи институции. От октомври държавата ще плаща до 200 лв. за наем и режийни разходи на безработните, намерили препитание на повече от 50 км от дома си. Приоритетно субсидия ще получат именно младежите, напуснали сиропиталищата.

Отделно по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 12,5 млн. лв. за подкрепа на младежи, поискали да започнат собствен бизнес. Мераклиите да създадат своя фирма ще получат нисколихвен кредит, с който да реализират бизнесидеята си. Размерът на заема варира от 5000 до 50 000 лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.