Скромен паметник поставен през септември 2011 г . край мястото река Тунджа напомня за трагедията от 6 януари 1996 г.

В Елхово почетоха жертви отпреди 22 години

Христо Христов - събота, 06-01-2018 - 14:51

 

 

Стотици жители на пограничното градче Елхово положиха цветя и венци пред скромния паметник на деветте удавени във водите на река Тунджа  навръх Богоявление преди 22 години. В местния храм „Свети Димитър“ бе отслужена панихида.Трагедията става минута преди хвърлянето на кръста, когато въжетата на моста, изграден през далечната 1961 година  се скъсват под тежестта на множеството, дошло за ритуала.Сред жертвите са  4 деца, 18 – годишно момиче и четирима възрастни: двама мъже и две жени.Очевидци са категорични че удавените са щели да бъдат много повече ако не е била бързата намеса на няколко десетки , наскоро положили клетвата си  граничари с командир Божан Великов, които с риск за живота си хвърлили в придошлите води и започнали да вадят  давещите се.Издирването продължава няколко дни , чак след 2 седмици реката изхвърля трупа на 14-годишната Станка. Водната стихия отнесла семейство Владимир и Тодорка Недялкови на 42 и 40 години. И двамата били на моста, когато той рухнал. Според очевидците Владо изплувал , но като не видял съпругата си на брега, отново се хвърлил към ледената вода, за да я търси.

Часове след случилото се на място пристигат тогавашният министър на вътрешните работи Начев и председателят на парламента академик Благовест Сендов.

След трагедията тогавашният свещеник  Иван Стойков напуска Елхово и в продължение на 15 години кръстът не е бил хвърлян за Йордановден. Ритуалът е възстановен през 2012 година. Образуваното някога следствено дело е прекратено. Оказало се че мостът е строен от отдавна несъществуваща организация, а никой не се сетил да го прехвърли към общината за стопанисване.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.