Броят на работещите в дружеството се е увеличил от 57 на 225.
МОНИТОР

БНБ вече ще може да печата евро банкноти

Агенция Монитор - понеделник, 15-05-2017 - 16:29

Печатницата на Българската народна банка (БНБ) вече ще може да печата и евро банкноти, съобщиха от пресцентъра на институцията. Това става след като Съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД – София, с акционери Печатницата на БНБ и Оbеrthur Fіduсіаіrе ЅАЅ – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка.

Това дава право на съвместното дружество да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евро банкноти.

Заявката беше направена още в средата на 2015 г. от подуправителят на БНБ Калин Христов. Тогава той обясни, че България ще се подготви по-добре за въвеждането на еврото и ще може безпроблемно и бързо да извърши замяната, когато се стигне до там.

Съвместното дружество беше създадено през ноември 2013 г. и за краткия период от тогава успя успешно да премине трите компонента на акредитация от Европейската централна банка: за сигурност, технологичен капацитет, условия на труд и опазване на околната среда.

За този период броят на работещите в дружеството се е увеличил от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници.

Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период е нараснал от 60 млн. на 1 млрд.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.