Баща на 3 деца сезира ресорната комисия за допълнителния критерий

Казват през май дискриминация ли е уседналостта

Агенция Монитор - неделя, 15-04-2018 - 19:24

Кампанията за прием в първи клас стартира от днес

До края на май ще стане ясно дали основният допълнителен критерий, решаващ приема в първи клас – уседналостта, не е дискриминация. В този срок трябва да се произнесе ресорната комисия, след като бе сезирана от родители за критерия. От КЗД обясниха пред „Монитор“, че е образувана преписка по казуса и вече се води производство.

Днес стартира кампанията по подаване на документи за прием на първолаци, като тя продължава до 16 май. Самият прием ще се осъществява по нови правила, които бяха въведени с наредба на МОН. Те важат за цялата страна, но напрежение има предимно в големите градове като столицата. Принципът на уседналост предвижда

преднина за децата, които живеят в района на училището поне 3 години.

Следвани от тези, които са живели на адреса между 1 и 3 години. Последни пък са онези хлапета, които живеят извън прилежащия район. Всъщност жалбата е от името на Огнян Соколов, който има три деца. След като първо подал възражение до МОН, той внася жалба и в КЗД. Следствие на новите правила голямата му дъщеря – 7-годишната Биляна, която вече е ученичка, и нейният 6-годишен брат Божидар няма да участ в едно школо. А причината е, че семейството скоро се е преместило. Заради уседналостта Божидар може да не се класира и в училищата в новия квартал, където живее, нито пък ще има нужните точки, за да бъде в това на сестра си.

В София са и най-големият брой допълнителни критерии, според които ще бъдат класирани първолаците – 9. За сравнение във Варна беше прието допълнителните критерии да са 5. Нови критерии за прием на първолаци въвежда от тази година и община Бургас. Промяната касае основно срок за уседналост по постоянен адрес и въвеждане на критерия "съседен район". В Русе пък дават предимство за близнаци.

Според план-графика, публикуван на сайта на регионалния инспекторат по образование в София, първото класиране за приетите първолаци ще бъде публикувано на 4 юни в 17 часа.

От 5 до 7 юни ще продължи записването, след което ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.