Депутатите решиха на първо четене:

Без сгради над 50 метра в центъра на София

Агенция Монитор - четвъртък, 11-01-2018 - 15:22

Небостъргачите в София ще се строят само в две зони – в източния и в западния край на града, а в центъра те не могат да бъдат над 50 метра. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите приеха на първо четене в пленарна зала днес. Така занапред високи сгради ще могат да се издигат след 7-ми км в района на бул. „Цариградско шосе“ и Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". Определят и колко може да се високи сградите в различните части на града. Тези в центъра ще са до 50 метра. В рамките на околовръстното таванът е до 75 метра, а извън него – се допускат сгради до 15 метра. За останалите части на столицата пък височината не трябва да надхвърля 125 метра.

Всички високи сгради ще трябва да се съобразяват и с изискванията на ЗУТ, а за тези над 75 метра обаче плановете за застрояване ще се одобряват от общинския съвет. Наред с това скачат и глобите за повреждане на обект на културно-историческо наследство. Те вече ще са от 10 000 до 50 000 лева, вместо досегашните от 1000 до 10 000 лева.

По време на дебатите от БСП изразиха някои резерви и обясниха, че някои текстове трябва да се прецезират. Христо Проданов пък шеговито обясни, че на една кокошка, за да бъде щастлива, са и нужни 4 кв. метра, а напоследък за един софиянец се пада по-малко. От своя страна Александър Ненков от ГЕРБ, който е един от вносителите на промените, обясни, че няма как да спрат развитието на София. „Какво предлагате – да се спре и развитието на Париж или Лондон?“, попита той. По думите му след като има предлагане, има и търсене. Според него целта на закона е да се каже къде могат да се строят високи сгради и къде не могат., а по думите му София се развива балансирано. Той отбеляза, че не може да се спре инвестиционният интерес.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.