Жена стана донор, спасява четирима

Иван Първанов - четвъртък, 13-10-2016 - 15:53

61-годишна жена от Велико Търново стана донор и с органите си ще спаси четирима нуждаещи се. На 12 октомври жената изпада в мозъчна смърт след тежък мозъчен инсулт. След констатацията на мозъчната смърт, близките вземат решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Експлантацията на сърцето, черния дроб и бъбреците се извършват в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“. Сърцето ще бъде трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, двата бъбрека - в Университетска болница „Лозенец“, а черният дроб във Военномедицинска академия. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорството.

Към момента чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас са 1016. От тях 28 са нуждаещите се от ново сърце, а 988 - от трансплантация на бъбрек. Чакащите черен дроб са 44-ма, уточниха от областната болница в Търново.От началото на 2016 г. смъртта е дала шанс за живот на 31 болни. 20 са бъбречните трансплантации, 4- трансплантации на сърце и 7 чернодробни трансплантации.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.