Търсене на обединение, а не противопоставяне

Иван Тропанкев - вторник, 10-05-2016 - 18:14

По всичко личи, че на малките партии в управляващата коалиция им хареса да си играят на “иди си- ела си”. Две седмици им трябваха на патриотите, за да им светне, че сигурността на държавата не е застрашена отвън, а отвътре. И след като дадоха знак, че ще спазват конституцията, АБВ да не останат по-назад и решиха да приключат сътрудничеството с ГЕРБ. Техният министър знаково подаде оставка. И в този случай, както и в предишния, е ясно, че управляващите не са застрашени, заради гласуването в тяхна полза на група независими депутати. Очевидно е, че става дума за западащ имидж, който малките партии се опитват да спасят. ДСБ обаче е добър пример как никой не вярва на този трик. И с Първановите хора ще се случи същото, особено след новото начало в БСП.

Въпросът е защо тези партии джуджета предпочитат популизма, пред прагматичните решения. Ясно е, че веднъж хванали се на хорото на управляващите, няма лесно да заличат това участие пред своите избиратели.

Като се замислим, има връзка между трусовете на политическия фронт днес и проведеното външно оценяване по математика за четвъртокласници. И тя е в това, че инвестициите в иновативното обучение са тези, които ще дадат възможност на бъдещите народни избраници да се занимават не със забрани, нито с евтини оставки, а да улесняват живота на гражданите, така че държавата да върви напред, а не да робува на мантри. И че търсенето и постигането на стабилност е приоритетът, по който се отличава сегашното управление от предишните.

По-същественото е, че правилата на демокрацията са такива, че криещите се зад популистка фразеология, разбират в крайна сметка, че могат да бъдат изхвърлени извън борда на политическия живот. А тези, които си мислят, че могат да напуснат кораба и да се обявят за опозиция, без да понесат негативите от това, бързо ще разберат, че са загубили доверието на избирателите си и няма как да го върнат каквито и номера да въртят. Изводът е, че само търсещите обединение, а не противопоставяне ще оцелеят в политиката.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.