Студът напълни кардиологията

Ели Крумова - сряда, 11-01-2017 - 17:00

Минусовите температури влияят зле на хората, които имат проблеми със сърцето

Минусовите температури напълниха Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. От общо 35 легла в стационара са заети 28, а в интензивния сектор, който разполага с 10 легла, има осем пациенти. Повечето от приетите за лечение са с ритъмни нарушения, хипертонични кризи или с остри коронарни синдроми. Това съобщи началникът на Клиниката по кардиология проф. Федя Николов.

Той уточни, че студът се отразява неблагоприятно върху хора със здравословни проблеми на сърцето. Поради това тези пациенти трябва да спазват определен режим и да внимават да не прекаляват с мазните храни. „По принцип зимно време болните се увеличават, като причините са няколко. Студът например неимоверно води до влошаване на някои категории сърдечноболни пациенти. Статистиката в световен мащаб показва в световен мащаб, че през зимата е с 15 % по-висока смъртността отколкото през лятото”, каза проф. Николов.

Студът влияе върху хипертониците – кръвното им става по-високо, а контролът върху него е по-труден поради спазъм на кръвоносните съдове и има тенденция за по-високи стойности на артериалното налягане. Затова и дозите на медикаментите са по-високи с цел коригиране на кръвното налягане. Пациентите трябва да спазват и определена диета, защото по време на празници консумацията на мазни храни, на месо и на сол е по-голяма, а това не бива да се допуска от сърдечноболни пациенти, са категорични лекарите.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.