„Пирогов“ прие рекорден брой пациенти по празниците
Монитор
13 в софийските токсикологии след запой на Коледа

Трима почерпени с антифриз берат душа в „Пирогов“

Силвия Николова - сряда, 27-12-2017 - 18:24

Лекари от „Св. Анна“ спасиха живота на петима преяли

Трима почерпени с антифриз берат душа с „Пирогов“. Мъжете са объркали домашната ракия с автомобилната течност в Коледната нощ, съобщиха от спешната болница.

Тринадесет човека общо са в токсикологиите на „Пирогов“ и Университетската болница „Света Анна“ в София. Всички до един са се наливали с алкохол повече, отколкото могат да понесат. В момента те са на системи. И от двете лечебни заведения увериха, че опасност за живота им няма, но пациентите ще бъдат на легло още поне два дни, докато лекарите ги изчистят от отровите.

Петима преяли с храна като за последно, също са приети в „Света Анна“. След спешни клизми и промивки двама от тях вече са изписани. Очаква се преди Нова година да бъдат изписани и останалите трима. В „Пирогов“ пък лекарите спасиха трима пациенти със сериозни алергични реакции в резултат на медикаменти и храни.

През празничните дни от събота до сряда сутринта през „Пирогов” са преминали 1900 пациенти, и са приети за лечение 300, при това по-тежки като случаи спрямо миналата година.

Клиниката по неврохирургия е била една от най-натоварената по празниците. Само за три денонощия през нея са 216 пациенти, като 30 са хоспитализирани.

Независимо, че посрещнахме Коледа без сняг, травматолози в спешната болница са са имали тежко дежурство – над 300 са преминали през спешния 108-ми кабинет със счупени ръце и крака.

В Клиниката по хирургия на ръката няма нито един случай на пострадали от пиратки в празничните дни. От началото на 2017 г. до момента през „ Пирогов“ са преминали 214 000 пациенти, от които приети за лечение са 44 000, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов. От тях без здравни осигуровки са били 8 900, като само за последните четири дни те са 127 души. Прави впечатление, че се увеличава броят на пациентите над 65 години, което е с 1500 повече спрямо предходната година, подчерта проф. Балтов.

Той обясни, че това са пациенти, които изискват много по-сериозни грижи, по-трудни са за обслужване, по-енергоемки, изискват повече комплексно и продължително лечение.

Проф. Балтов изброи и някои от медицинските успехи на лекарите в „Пирогов“ за 2017 г. – уникалната за Югоизточна Европа операция на доц. Николай Янев, чрез която спаси лицето онкоболен пациент и заради която беше отличен като Лекар на 2017 г.; операциите, които извърши д-р Цветко Георгиев – завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии, чрез които интервенции спаси две бебета и им даде шанс да посрещнат първата си Коледа.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.