Менда Стоянова
ГЕРБ обеща рязко намаляване до края на мандата

Държавният дълг се стопил с 333 млн. евро

МИНА МАРИНОВА - понеделник, 12-06-2017 - 15:26

Държавният дълг е намалял с 333 млн. евро към 30 април тази година в сравнение с края на 2016 г. и тази тенденция ще продължи. Това отчете шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ и нарече спекулация твърденията на червените от ден по-рано, че правителството се готви да тегли нов заем.

Тя припомни, че в рамките на предишния кабинет „Борисов“ беше одобрен таван от 16 млрд. лв. за теглене на външен дълг, от които до момента са усвоени около 10 млрд. лв. „Нямаме основание да считаме, съобразно тригодишната бюджетна прогноза на правителството, че ще се тегли нов дълг извън въпросните 10 млрд. лв.“, обясни Стоянова. Тя подчерта, че и 2016 г. е приключила с излишък, и тази година към момента върви на плюс, а до 2020 г. ГЕРБ е предвидил нулев дефицит. „Гарантирам, че до края на мандата на кабинета „Борисов“ ще имаме рязко намаляване на дълга, който България отчита, независимо, че в рамките на ЕС сме една от трите страни с най-нисък размер на дълга спрямо БВП“, заяви Стоянова.

Тя уточни, че е договорен специален целеви кредит до 200 млн. евро, който обаче е извън държавния дълг и е за подкрепа на съфинансирането на европейските програми. Той е договорен с Европейската банка за възстановяване и развитие при изключително изгодни условия и става въпрос за възможност за използването му, а не за директно усвояване. Освен това такъв кредит е имало и за предишния програмен период.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.