Администрацията в Темида със свое НПО

агенция Монитор - сряда, 15-03-2017 - 19:00

Представители на съдебната администрация представиха в сряда Сдружение на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ). НПО-то е оглавено от Александър Николов, а целта на създалите му е да осигури защита на професионалните, материалните, социалните и интелектуалните интереси на съдебните служители.

“Съдебната администрация е един от най-съществените фактори за реформата в съдебната власт. Ще положим усилия за повишаване на квалификацията и мотивацията на съдебните служителите”, заяви Николов по време на представянето на новото сдружение в зала “Тържествена” на Съдебната палата в столицата. Идеята на организацията е да помогне за създаването на ясни правила на работа на администрацията, както и за укрепване на върховенството на закона. Предвижда се още изработване на механизми за измерване нивото на мотивация на съдебните служители.

На събитието присъстваха председателят на Върховен административен съд (ВАС) Георги Колев, зам. главния прокурор Мария Шишкова, зам.-омбудсмана Диана Ковачева, зам.-министъра на правосъдието Деница Митрова и други представители на съдебната система.

В приветствието си към участниците в събитието, председателят на ВАС Георги Колев обърна внимание на корелацията между работата на магистратите и съдебните служители. "Без работата на съдебните служители не бихме могли и ние да постигнем нищо. Неслучайно във всеки анализ се засяга винаги и администрацията”, допълни той.

Зам.-омбудсманът Диана Ковачева също обърна внимание на темата за реформата в съдебната система и гарантирането на срочното разглеждане на делата и справедливостта. По думите й, това засяга не само магистратите, а и служителите в съдебната администрация. "Реформата се прави с подготвени и компетентни хора, отдадени на работата си. Работата на магистратите е тежка и отговорна и тя винаги се опира на съдебната администрация", коментира Ковачева.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.