Доц. Шишков показа на проф. Костянев (вляво) новия тренажор

Студенти по медицина тренират операции с швейцарска апаратура

Ели Кру­мо­ва - понеделник, 04-12-2017 - 15:11

Студенти по медицина и специализанти започнаха обучение на супермодерен тренажор в клиниката по урология в УМБАЛ “Пловдив”, съобщиха оттам. Новият апарат за миниинвазивна хирургия “Virta Med” е швейцарски и дава възможност на него да се извършват всички видове операции на пикочния мехур и простатата. „Техниката е от изключително висок клас и се доближава почти напълно до реалните интервенции, каза началникът на Клиниката по урология доц. д-р Димитър Шишков. 

„Доц. Шишков успя да създаде една елитна урологична клиника и в нея работят много млади и опитни колеги, които са иновативни и създават високи стандарти. Това е една от причините да ситуираме апарата в нея”, обясни ректорът на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. Доц. Шишков благодари на проф. Костянев и припомни, че по негова идея се създава консорциум на университетските болници, за да могат студентите да трупат знания от най-добрите звена към тях. Това обединение събира максимален брой водещи специалисти в различните области на клиничните дисциплини.

Тренажорът е закупен със съдействието на бившия министър на образованието Меглена Кунева. През 2015 година са предоставени целево 400 000 лева на  МУ-Пловдив за закупуване на апарата, на който да бъдат обучавани студенти. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.