Конете задължително трябва да имат подкожни чипове за идентификация, предупреждават от БАБХ.
СНИМКА МОНИТОР
Заради липса на документи

Ветеринари умъртвиха 4 млади коня и 2 кучета

агенция Монитор - петък, 30-12-2016 - 15:28

Животните са хванати при полицейска проверка, натъпкани в микробус

Четири млади коня от защитена порода и две кучета са били умъртвени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заради липса на документи без знанието на собствениците им, съобщи bTV.

Според природозащитника Димитър Господинов, цитиран от ”Дарик”, имало много съмнения около случая. Не било изключено животните да не са убити, защото това е рядка и скъпа порода”, предполага той и твърди, че евтаназия се допуска само при неизлечимо болни животни или имащи необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдание, както и за ограничиване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората и животните, приключване на опити с животни.

От БАБХ обясниха за „Монитор”, че въпросните 4 коня и двете кучета са били хванати при проверка на полицията на пътя около Правец. Те са били натъпкани в микробус и не са имали никакви придружаващи документи за пътуването. „Във всяка друга държава за подобно отношение към животните превозващите ги биха отнесли драстична санкция. За конете винаги се изисква специализирани превозни средства. Те, както и кучетата трябва да имат поставен подкожен чип. Ако конете се гледат само в обекта, където е роден срокът да им се сложи такъв чип е една година. При напускането му обаче животните вече трябва да са с чип, за да се знае от къде са. Отделно трябва да има документ от къде до къде се превозва”, обясниха от прецсентъра на агенцията.

От там добавиха още, че нелегалният превоз на животните е установен при полицейска проверка на пътя край Правец на 22 декември. Умъртвяването им е станало по-късно от законовия срок от 24 часа, заради ангажираността на ветеринарите около епидемията от птичи грип. От БАБХ припомнят, че много от проблемите с болести по животните у нас като бруцелозата, антраксът и дерматитът са били предизвикани именно заради нелегален превоз на животни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.