Кметът на община Сливен Стефан Радев /вдясно/ е категоричен , че няма да плати на мОСВ претендираните 4,5 млн лв по договор за финансиране отпреди 9 години
Христо Христов

Община Сливен отказва да върне 4,5 млн лв на МОСВ

Христо Христов - сряда, 08-11-2017 - 14:01

Община Сливен не възнамерява да преведе исканите от МОСВ 4,5 млн лв, заради които частен съдия изпълнител блокира сметките и наложи възбрана върху автомобилите, съобщи кметът Стефан Радев.

Според него искането на ековедомството било неоснователно, тези пари били предоставени авансово по програма ИСПА по договори от далечните 2008-2010 година за т.нар. първи цикъл от големия воден проект. Въпреки всички перипетии проектът в крайна сметка е бил реализиран, с тях е била завършена пречиствателната станция за отпадни води и част от канализацията.

Градоначалникът призна, че блокирането на сметките не е го изненадало, защото още м.г. от МОСВ му изпратили напомнително писмо и покана за доброволно издължаване. Поканата обаче  останала… „за сведение“

В момента в общинската хазна няма налична такава голяма сума, евентуалното й изтегляне от частния съдия изпълнител ще доведе до невъзможност за реализиране на инвестиционната програма, коментира Радев. Той припомни, че извън блокажа са сметките с парите от европрограмите и държавната субсидия. Колкото до автомобилите и до сега кметът ходел на работа с личната си кола.

В законовия двуседмичен срок юристите на общината ще внесат възражение в местния районен съд относно размера на сумата и ще поискат спиране изпълнението на вземането, категоричен е кметът Радев. Ако това искане бъде прието се очаква НАП да заведе на свой ред дело за установяване размера на вземанията си и да стартира дълга процедура с доста неясен край.

Това не е първият случай в който сметките на общината са били блокирани, припомня Стефан Радев, до сега това е ставало обаче от частни фирми. Споровете с МОСВ също не са прецедент, м.г. от там са настоявали общината да им възстанови 21 млн лв по следващите фази на водния цикъл. В крайна сметка от МРРБ предоставили допълнителни 1,5 млн лв и проектът е бил завършен, като по този начин санкцията е отпаднала.

Преди 2 години сливналии са имали просрочени плащания в размер на 25 млн лв, в момента размерът им е в рамките на около 8 млн лв. Междувременно общината емитира  облигации за 21 млн лв, с които да гарантира проектите си.Допълнително, с цел подпомагане на финансовото оздравяване от МФ предоставили безлихвен заем от 5 млн лв при поискани 17 млн лв.

Кметът Стефан Радев възнамерява да търси разговор с премиера за нова помощ ако съдът не спре действията на съдия- изпълнителя. По думите му ситуацията в Града на стоте войводи е сходна с проблемите, които имат много други общини.

Въпреки изразходваните до сега близо 100 млн лв за подобряване на водоснабдяването и канализацията в града и в момента загубите на вода по тръбопроводите надхвърля 74 процента, показват последните данни.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.