Интернет балони за развиващите се региони

Агенция Монитор - неделя, 19-02-2017 - 13:02

Идеите, които Google разработва, обикновено са дългосрочни начинания, но един добре познат проект може да бъде осъществен по-скоро, отколкото се очакваше. Нова информация от Google описва голям напредък в софтуера, който ще управлява амбициозния проект Loon (Project Loon) и ще позволи на екипа да насочва по-добре излъчващите интернет балони до нуждаещите се области.
 

Звучейки също толкова налудничаво, колкото идеята за използване на самолети за излъчване на интернет по целия свят, Project Loon също има за цел да направи това. Facebook се надява със своите захранвани от слънцето безпилотни самолети Aquila да предоставя интернет в развиващите се региони, като Aquila може да лети от 60 до 90 дни и използва модерни лазерни комуникации предоставящи високоскоростна връзка на хората на земята, въпреки че тази идея претърпя неуспех наскоро.

Балоните използвани в Project Loon също ще черпят енергия от слънцето, формирайки на мрежа от летящи комуникационни инструменти на 20 км над земната повърхност. Балоните вече са тествани на места, като Нова Зеландия и Бразилия, а компанията ръководеща проекта Alphabet Moonshot Factory си партнира с Шри Ланка и Индонезия, където също ще разположи балоните.

Екипът от Alphabet ще създаде пръстени от балони, които се носят по целия свят в безкрайна линия, предоставяща непрекъснато покритие на областите, над които преминава. Такава мрежа ще се нуждае от много балони и средства, за да бъде осъществена, но екипът има много по-ефективен начин за реализирането й.

 

Чрез машинно обучение, навигационни алгоритми са напреднали до толкова, че позволяват балоните да бъдат изпратени в група към конкретна област, където ще обикалят в много по-малки вериги и използвайки ветровете в стратосферата да останат в тази област. Това означава намаляване на броя на необходимите балони за предоставяне на услугата и много по-ниски разходи за поддръжка.

Това приближава до реалността пускането на балоните на Project Loon, въпреки че няма ясен срок, кога това ще се случи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.