Програмата на предстоящото 47-о издание на ФОБИ в Стара Загора представиха артистичният директор на трупата в Града на липите Веселина Кацарова и административният й ръководител Огнян Драганов.

Изпълняват опера на Монтеверди с барокови инструменти

Христо Христов - сряда, 08-11-2017 - 15:06

Единствената изцяло съхранена оперна творба на композитора Клаудио Монтеверди „Орфей“ ще прозвучи на родна сцена в изпълнение на оригинално барокови инструменти, това ще стане в рамките на започващия в Стара Загора на 27 ноември 47-и фестивал на оперното и балетното изкуство. Постановката ще бъде реализирана от трупата на Нова белградска опера.

Фестът, който се провежда за пръв път преди половин век в Града на липите ще бъде открит с нова постановка на неоромантичната опера на  съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер „Сиси – душата на императрицата“. Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на австрийския посланик е нас  Роланд Хаузер и със съдействието на музикално-продуцентска къща „ Холендер-Калкис“- Виена, уточни артистичният директор на операта в Стара Загора Веселина Кацарова.

Кацарова  припомни, че през изминалите вече 5 десетилетия във ФОБ са участвали Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова и мн. др звезди.

Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в рамките на фестивала се е  провеждал и национален преглед на оперните театри, на който са били отличавани  най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители.

В програмата на 47-то издание са включени малко познатата опера на Хендел „Алчина“ , съвместна продукция на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и музикален и художествен частен университет – Виена; „Норма” на варненската опера, „Лебедово езеро“ в изпълнение на старозагорските балетисти и с участието на солистите от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван

На финала , който е на 9 декември, предстоящото  председателство на България на Съвета на ЕС ще бъде отбелязано с бетховеновата „ Девета симфония“ в изпълнение на Софийска филхармония, филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и хора на старозагорската опера под диригентството на Найден Тодоров. Солисти ще бъдат Беса Лугичи – сопран, Мирослава Йорданова – мецосопран, Ивайло Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.