Космос

Снежни бури бушуват нощем на Марс

Агенция Монитор - вторник, 22-08-2017 - 14:19

Силни снежни бури бушуват през марсианските нощи, което не означава, че бъдещите земни колонизатори ще могат да карат ски на Червената планета, предаде АФП, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс".

Наличието на нощни снежни бури на Марс е установено от Емерик Спига и колегите му от Лабораторията по динамична метеорология в Париж. Атмосферата на Червената планета е студена и рядка. Въпреки че количеството на водните изпарения в нея е скромно в сравнение с тази на Земята, е възможно да се формират облаци от ледени частици.

През 2008 г. марсоходът "Феникс" на НАСА установи, въпросните облаци могат да предизвикват снеговалежи. "По това време се допускаше, че ледените частици падат бавно на повърхността под въздействието на собственото им тегло", припомня Спига.

Моделирайки марсианската атмосфера и облаците от лед, специалистът и колегите му са установили, че снеговалежите в действителност се предизвикват от силни ветрове през студените нощи. Ледените снежинки падат за 5 до 10 минути, вместо за 4 или 5 часа, както преди са допускали специалистите. Откритието опровергава поетичната картина за кротко сипещи се снежни "парцали" на повърхността на Марс.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.