Лято с Леда под дъба на Гео Милев

Христо ХРИСТОВ - вторник, 08-08-2017 - 12:27

Лято със стихчетата на Леда Милева за деца под дъба, засаден преди 117 години от Гео Милев в двора на бащината му къща е най-новата „хрумка“ на специалистите от дома – музей на гениалния творец в Стара Загора.

Деца от градините в Града на липите се запознават с творчеството на Леда Милева сред автентичната обстановка, където се съхраняват стотици книги, ръкописи и вещи, свързани с живота на трагично загиналия в дните и нощите на „белия терор“ през 1925 година интелектуалец.

По думите на помощник – уредничката Яна Ленова-Димитрова идеята дошла като че ли „от небето“.

Заедно с колежката Валя Сотирова решили, че не си струва един от най-красивите, буквално по чудо оцелели сред урбанизирания район дворове с чемшири да пустее в жегите.

Наместо да чакат гостенчета двете филоложки сами се разшетали и успели да убедят колегите си от няколко градини да доведат питомците си при тях. С помощта на приятел-художник приготвили дори декори, които ще използват на финалната права, когато хлапетата ще изиграят пиеската за работната Мецана.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.