Нова техника печата течни 3D структури в течности

Агенция Монитор - събота, 31-03-2018 - 14:48

Учените от Националната лаборатория Лорънс Бъркли (LBNL) откриха начин да отпечатат тънки струйки от вода в силиконово масло в течно състояние. Поради специално нано покритие, водните структури се запазват без да се разпадат на капки дори когато капсулиращата течност променя формата си. Тази нова форма на 3D печат би помогнала за създаването на гъвкава и разтеглива течна електроника, да подпомогне химическия синтез или да служи като система за транспорт и доставка на наночастици.

Екипът от изследователи, ръководен от Том Ръсел, модифицира стандартен 3D принтер, така че да инжектира тънки струйки вода директно в малък контейнер, пълен със силиконово масло. Тези струйки не се разпадат на капчици, благодарение на специален нано сърфактант, вещество намаляващо повърхностното напрежение, което разделя водата от заобикалящата я течност.

Повърхностното активно вещество, наречено „суперсапун с наночастици” едновременно разпръсква златни наночастици във водата и свързва полимерите в маслото. След впръскване на водата, полимерите се прикрепят към отделни водни молекули, образувайки сапун, който покрива и блокира водните структури на място, дори когато заобикалящото масло променя формата си.
Водните струйки може да бъдат тънки 10 микрона, което е по-тънко от човешки косъм, и дълги по няколко метра. Според изследователите „супер сапуна” позволява структурата да се запази в продължение на месеци.

Гъвкавата и разтеглива течна електроника може да се превърне в реалност след много години, но технологията за течен печат също отваря други интересни възможности, като способността да бъдат създавани сложни покрития със магнитни свойства и специфична структура. Изследователите също така казват, че могат да манипулират химикалите и да ги използват за отделяне на молекули или да изпращат нано градивни елементи там където е необходимо.

Тагове:  KLBNL3D-printing

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.