Кристалина Георгиева посети Елена в рамките на шестата родова среща на Кършовския род.
Снимка БТА
Еврокомисар Кристалина Георгиева:

Подписани са три споразумение с България за 400 млн. от плана ЮНКЕР

Иван Първанов - събота, 04-06-2016 - 15:36

„Три споразумение с България на стойност 400 млн. лв. вече са подписани и ще бъдат финансирани от плана за инвестиции ЮНКЕР. Те са за малки и средни предприятия. България може и трябва да се възползва от големия прозорец за мащабни проекти по този план с изготвянето на един проект за интерконекторна връзка между страната ни и Гърция за диверсификация на пазарите за газ. Такъв проект би имал успех и би могъл да ползва финансовите гаранции на ЮНКЕР.” Това каза в град Елена българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Живеем в преломни времена. В предишния програмен период в ЕС имаше повече пари, отколкото проекти. От европейския бюджет са оставали неусвоени по 500-700 млн. до 2 млрд. евро. Сега ситуацията е различна, има повече финансови ограничения и конкуренцията между 28-те държави е много голяма", анализира Георгиева.

Шест процента от европейския бюджет са заделени за стимули за добри проекти и могат да се пренасочват допълнително към държавите-членки, в това число и към България. Философията на икономическата политика на ЕС за този планов период, която ще продължи и след 2020 г., е да ползва част от средствата на общия бюджет за финансови инструменти за стимулиране на европейската икономика", обясни Георгиева. Тя каза още, че ще направи предложение към Европейската комисия 500 млн. евро от Фонда за стратегическо развитие да се ползват точно за тази цел. Това ще гарантира инвестиции с ръст от 7 до 10 млрд. евро в европейската икономика.

Еврокомисар Кристалина Георгиева коментира и един изкючително тревожен проблем. Страната ни е на едно от последните места по грамотност и на второ място след Белгия по несъответствие на образованието и реалните потребности на трудовия пазар.

"Програмата „Еразъм плюс“ е много полезна, затова от бюджета на ЕС насочихме още средства към нея. Студентите, които посещават други държави чрез академичния обмен на програмата, никога не остават безработни. Моята мечта за България е да виждам българите по света да почнат да се завръщат по малко. Да намаляват еднопосочните билети. Да започне страната ни да се възражда демографски. Защото България е най-хубавото място и където и да идем, да държим високо флага на нашата национална принадлежност", каза българският еврокомисар.

В град Елена тя участва в шестата традиционна среща на рода на известния Кършо войвода, от който е и тя самата. Преди срещата еврокомисарят посети три от най-известните манастири в региона. Тя разкри още, че именно прадядо й - Иван Кършовски, е дал прозвището Левски на карловеца Васил Кунчев.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.