Оригиналният сейф на Панагюрското златно съкровище е и витрина, тъй като експонатите могат да се вдигнат нагоре пред погледа на посетителите със специален механизъм
Авторът

Археологическа сензация край Карлово: Най-старият и голям град на траките лежи под 3 метра пръст

Ели КРУМОВА - понеделник, 04-12-2017 - 14:46

Там е била резиденцията на тракийски владетел, дворецът е укрепен, на площ от 38 дка е и е запазен в автентичен вид

Царската резиденция на знатен тракийски владетел лежи под 3 метра пръст край карловското село Васил Левски. Откритието е било направено при частично проучване на мястото от директора на Археологическия музей в Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов преди години, но едва сега бива огласено.

Директорът на Археологическия музей доц.д-р Костадин Кисьов получи присъдения му почетен знак на Пловдив

Древният тракийски град е разположен на огромна територия – на около 38 декара, обясни кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Датировката е от 6-и век преди Христа, което го прави не само най-големият запазен до наши дни тракийски град, но и най-старият в света. „По-стар е от Севтополис, който сега лежи на дъното на язовир „Копринка”. Тракийският град е на 8 километра от Карлово и на около 3 км от село Васил Левски, до подбалканския път, което го прави изключително удобен за посещения на туристи. Само трябва да убедим държавата да финансира бъдещите археологически проучвания”, каза Кабаиванов. И уточни, че царската резиденция най-вероятно е била на велик владетел от тракийско племе, тъй като градът е бил укрепен. „Разкритията на връх Кози грамади сочат, че там е била лятната резиденция на тракийския владетел, а този град до село Васил Левски е запазен в абсолютна цялост до наши дни, включително и с укрепените си стени. Това е най-големият и най-старият тракийски град, който може да бъде показан в автентичен вид”, каза още кметът на Карлово. Той уточни, че до момента там е разкрит сектор от масивен крепостен зид с дължина 50 метра с височина от 1 до 1,7 метра и дебелина 2 м. Разкрит е и каменен обелиск с триъгълна форма и 1 метър височина, който се е намирал в религиозна сграда. Храмът е имал правоъгълна форма и е изграден от каменни квадри и е имал покрив с плоски и извити керемиди. Тази строителна практика се срещала главно при царските резиденции в древна Тракия. Керемидите пък са имали златно покритие и затова археолозите считат, че именно там е била царската резиденция на знатен тракийски владетел. Това ще бъде темата на международна конференция догодина в Карлово, на която ще бъдат поканени и немски археолози, каза Кабаиванов.

В понеделник по повод 135-тата годишнина на музея в Пловдив бе показан оригиналният сейф на Панагюрското златно съкровище. Сейфът, който е произведен от българска фирма през 1950г., има буквално вечна механика. В него за годишнината на музея в Пловдив бе показано едно друго съкровище – на златни и сребърни монети, открити в Карлово. Те са общо 850 на брой и са били разкрити при строежа на новия Дом на техниката в подбалканския град. На 6 март 1974г. при изкопни дейности работниците Костадин Денчев и Петър Милев открили медно менче със златни и сребърни монети, които най-вероятно са били притежание на богат местен търговец. Неговото име до ден днешен е неясно, но е най-вероятна версията, че съкровището е било на братята Кирил и Иван Сливови, които са били местни производители на вино. Съкровището от Карлово съдържа 121 златни емисии, произведени между 1833 и 1912г., и 729 сребърни емисии, произведени между 1894г. и 1915г. 

Сейфът преди да бъде вдигната витрината му със съкровището

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.