Бойко Борисов: Образованието повече няма да го даваме на никого

Иван Първанов - събота, 11-02-2017 - 13:06

„По 350 млн. лв. на година трябват за да се постигне увеличаване на учителските заплати. А това може да става без проблем, тези пари са факт, тъй като само за месец януари имахме около 1 млрд. излишък. Освен това допълнително тези пари ние можем да вземем и от борбата с контрабандата.” Това каза във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”. Според бившият премиер увеличаването на заплатите започва със сектора на образованието, тъй като то е основното и готви всичко останало. Като основни приоритети в сферата на образованието Борисов посочи преодоляването на неграмотността и принудата на децата от рисковите групи да посещават училище, увеличаването заплатите на учителите и инвестиции в тяхната мотивация и квалификация и развитие на професионалното образование. „Голяма грешка беше, че когато правехме коалиционното правителство, дадохме Министерството на образованието на нашите коалиционни партньори. Ако някога отново се прави коалиция и ГЕРБ е на власт, обещавам че образованието повече няма да го даваме на никого”, обърна се Борисов към присъстващите в залата учители. той коментира още, че повишаването на учителските заплати е можело да стане факт и доста по-рано ако не са били огромните харчове, които правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща. „През 2015 г. 3,7 млрд. отидоха за КТБ, ето ви парите за още три години напред увеличение на учителските заплати. През 2016 г. още 2,3 млрд. лв. от бюджета платихме за сключените договори за мегапроекти, с които правителствата преди нас са угаждал на Вашингтон и Москва”, обясни недоволството си Борисов. Той бе категоричен още, че ако ГЕРБ е на власт брутният вътрешен продукт ще се вдигне на 120 млрд. „Когато икономиката тръгне, нещата в страната ще си дойдат от само себе си”, категоричен бе той.

По време на кръглата маса експертът в Комисията по образованието на ГЕРБ Милена Дамянова информира, че минималната работна учителска заплата от 600 лв. след повишението трябва да стане около 900 лв. Председателят на учителския синдикат Янка Ткева пък обяви, че съществува недостиг на учителски кадри. През 2016 г. са се пенсионирали 9000 педагози, от които след това 6000 са се върнали обратно в школата, защото се оказало, че след тяхното напускане няма кой да преподава. Такева похвали правителството на Бойко Борисов, че е успяло да отдели тази година 223 млн. лв. от бюджетните средства за образование.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.