Представителите на новосъздадения Институт за пътна безопасност за Стара Загора и региона Николай Паунов и Йорданка Колева
христо христов

Ново НПО иска промени в Закона за движение по пътищата

Христо Христов - сряда, 10-01-2018 - 18:14

Нова неправителствена организация, регистрирана под името Институт за пътна безопасност, учредена от над 60 физически лица ще бори причините за пътния травматизъм в България, съобщиха представителите на новото НПО за Стара Загора и региона Николай Паунов и Йорданка Колева. Пред медиите в Града на липите те представиха резюме от целите и задачите, които са си поставили. Сред тях на първо място е осъществяване на постоянно наблюдение на дейността на всички институции, отговорни за пътната безопасност в България;изготвянето на обективен анализ на пътно-транспортните произшествие и причините за тях;създаване; поддръжка и разпространение на информационни ресурси, свързани с пътната безопасност; изготвяне и разпространение доклади, анализи и изследвания за състоянието на пътната безопасност в страната и ефективността на противодействието на пътнотранспортния травматизъм.

По думите на Николай Паунов, който е работил като автоинструктор, а в момента е председател на изпитна комисия за издаване на свидетелства за правоуправление на територията на град Стара Загора при ДАИ  сред най-належащите неща са подновяване маркировката по кръстовищата, монтирането на видеонаблюдение и достатъчно добро осветяване на пешеходните пътеки.

От организацията се противопоставят на направената промяна в Закона за движение по пътищата, която налага пешеходните пътеки да бъдат боядисвани само в черно и бяло, според Йорданка Колева съществуващите на места пътеки в червен цвят били далеч по-надеждни.Колева е майка на трагично загинало 17-годишно  момиче от село Знаменосец , инцидентът станал на 29 юли  2012 г. Виновникът е карал автомобила по улицата със 160 км / час при 40 км ограничение.18-годишният шофьор , който е получил книжката си само три месеца по-рано бе осъден на 20 месеца затвор. Паунов и Колева смятат, че промените в законодателството се правят на парче, те настояват към МС да се създаде нов орган, който да извършва независим контрол над МВР. Част от учредителите на института са членове на други неправителствени организации , основно свързани с пострадали при катастрофи.

Председател на сдружението според сайта на Института за пътна безопасност е юристът Руслан Вуцов, който е и застрахователен брокер.Сред членовете на управителния съвет е и доскорошният почетен консул на кралство Швеция у нас Гьоран Свенсон , който е и президент на Българо-Скандинавската търговска камара.

Междувременно състав на старозагорския окръжен съд постанови условна едногодишна присъда за 63-годишен водач на камион, който на 15 май м.г. предизвика тежко ПТП по АМ „Тракия“ със загинал пътник в колата.Магистратите са категорични, че смъртта е в резултат на непредпазливост от страна на шофьора, който обаче направил всичко необходимо след това да спаси тежко ранения 53-годишен жител на село Катуница. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.