Проф. Владимир Пилософ
Монитор
По настояване на служебния министър Семерджиев

Шефът на Фонда за лечение на деца подаде оставка

Силвия Николова - петък, 24-02-2017 - 17:01

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ подаде оставка по искане на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От там уточниха, че той ще заема длъжността до 6 март, до когато се очаква да бъде намерен подходящ нов човек за длъжността.

Междувременно свиканият от МЗ разширен консилиум от специалисти направи следните заключения след обстойния преглед на 9-годишния Байрям Али, съобщиха от здравното ведомство ден, след като въпросният консилиум взе решение за лечението на момченцето и то беше публикувано в медиите.

Детето е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, а извършена в планов порядък е мнението на специалистите, цитирано от МЗ. Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно реши: „Операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец“, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина“, допълниха от там.

От МЗ увериха, че служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев ще подпише формуляр S2 за трансплантация на детето в чужбина.

От здравното ведомство заявиха още, че решението на Фонда за лечение на деца, според което детето трябваше да замине за операция в Германия на 20 февруари, е било в разрез с Правилника за неговата дейност и организация на работа и с Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.