ОТ 1 МАРТ

БНР ще пуска отново песни от репертоара на „Музикаутор”

Агенция Монитор - петък, 24-02-2017 - 17:15

Българското национално радио и „Музикаутор” постигнаха споразумение, след като от началото на годината сдружението наложи забрана на медията да изпълнява песни от репертоара му. След направени отстъпки и от двете страни, предстои сключване на договор, а модерна музика слушателите на БНР ще могат да чуят отново от 1 март. При какви условия БНР и „Музикаутор” ще възобновят работните си взаимоотношения обаче все още не е ясно.

Припомняме, че дотогава националното радио има право да излъчва единствено фолклор и произведения с изтекъл срок на авторски права. Междувременно то получи съгласието на редица музиканти за изпълнение на музиката им в рамките на 2017 г.  Комисията за защита на конкуренцията вече работи по сигнала, подаден от медията за злоупотреба от страна на организацията с господстващо положение. От „Музикаутор” обясниха, че подобни проверки вече са провеждани от КЗК, а резултатите им не отчитат нарушения в дейността на сдружението.

С оглед на събитията от последните месеци Общественото радио е категорично, че ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.