Чиновници броят опаковките в диспансерите

НЗОК свива с 30% парите за онколекарства

Силвия Николова - неделя, 21-08-2016 - 19:00

- Разпореждането издадено зад гърба на надзорния съвет на касата - Ще разпитват болните какви медикаменти са им давани

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) свива с 30% парите за онколекарства. С толкова трябва да се намалят разходите за медикаменти през август и септември за хората с рак. Това става ясно от разпореждане на нейния подуправител Иванка Кръстева, изпратено с мейл до всички районни здравноосигурителни каси, с който вестник „Монитор” разполага. . Разпоредените проверки са, за да бъдат намалени разходите на лекарства за онкоболните с 30 на сто, като се оказва, че документът дори не е бил съгласуван с Надзорния съвет на Касата.

Документът е от 8 август, като с него се разпорежда чиновници на районните каси да правят всекидневни проверки в онкологичните болници, отделенията по онкология в лечебните заведения и в комплексните онкологични центрове, както сега се наричат бившите диспансери за пациенти с рак. На всеки трети ден до 14,00 часа те трябва да докладват какво са видели в предходните два.

Освен постоянното присъствие част от екипа следва да проверява документацията, да броят опаковките от изразходваните медикаменти, а останалите да обикалят отделенията и да разговарят с пациентите, инструктират от НЗОК в писмото. Болните ще бъда питани дали са им давани лекарствата и с какви цитостатии са им правени вливанията по време на химиотерапията. Целта, описана в мейла е, да се постигне 30-процентно намаляване на разходите за медикаменти за онко и хематологично болни за този и следващия месец.

Тези икономии няма да ударят по здравето на болните, те няма да попречат на лечебния процес, коментира новите разпореждания на НЗОК за инспекции в болниците и онкодиспансерите зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на касата.

Още по темата в хартиеното издание на в. "Монитор"

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.