Джипитата ще получават парите от НЗОК срещу касовите бонове за прегледат пенсионер
Yandex
Доктори плашат с протести

Джипита отказват да си назначават помощници

Силвия Николова - неделя, 11-02-2018 - 15:07

Общопрактикуващи лекари отказват да записват пациенти, ако в листата си вече имат 2500 човека. Причината е, че не желаят да назначават втори лекар в практиките си, както изисква Закона за здравето. Възможно е да се стигне до ефективни протести срещу това изискване, както и срещу разпореждането на здравната каса да иска от тях касовите бележки след преглед на пенсионери, по които да им плаща. Това съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в страната.

Откакто е стартирала реформата, непрекъснато намаляваме и няма нови колеги, които да дойдат дори и на освободени практики да заемат мястото, какво остава за втори човек, коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. В пациентската й листа са записани около 2500 души. В зависимост от възрастта им касата й плаща между 1.05 и 1.47 лева. Тя се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, за да не назнзачи втори лекар в практиката си.

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент, и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

Всеки лекар трябва да има п раво сам да си менажира практиката, заяви председателят на сдружението доц. Любомир Киров.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек.

Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в Районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и МЗ не са постъпвали.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.