Хората в сектор сигурност вече са все по-лесно заменими заради новите технологии.
Снимка - Монитор
В бензиностанции и магазини

Касови бележки „на екран“ и видео хващат крадци

Стефан Гелканов - понеделник, 12-03-2018 - 09:00

Технологиите обединяват системите за сигурност в едно

Обединяване на видео системата за наблюдение и касовите транзакции ще хващат крадците още преди да са напуснали търговския обект, научи „Монитор“ по време на приключилото изложение „Секюрити“ в Интер Експо Център.

Кражбите, осъществени съвместно от касиери и „клиенти“, ще бъдат ограничени с навлизаща на пазара система. В големите хипермаркети често се използва схема, при която касиерът има баркод от нещо евтино в ръката си, в касата се отчита продажбата му, докато клиентът изнася нещо по-голямо, разказва Румен Палмов, ръководител „Системи за сигурност и комуникации“ в „Сектрон“.

Прочитанията на баркод четеца на стоката могат да бъдат изведени от касовата система и да бъдат вкарани на екран. По този начин се удостоверява дали това, което е отчетено на баркод четеца наистина е това, което е изнесъл клиентът от търговския обект. Търговците ще може чрез избиране на произволни артикули да ги засичат по-лесно при ревизия с видео от всяка продажба. Това е лесно осъществимо с монтирането на една камера на всяка каса в обектите, които и сега са налични в повечето обекти като бензиностанции, магазини и др.

Тенденцията в сектора на сигурността е към интеграция в отделните системи. Алармената система, видео наблюдението и контрол на достъпа може да се управлява от едно място по достъпен начин.

Видео сигнала може да се комбинира данни от други системи като контрол на достъпа. Често клиенти обединяват в едно алармени системи с охрана на периметър с микровълнови датчици. Тези класически системи могат да бъдат вкарани в сървъра на софтуера и те да бъдат записвани.

Друга новост, която досега се използваше доскоро само от органите на реда, е разпознаване на регистрационни номера в реално време. Така може да бъде контролирано автоматично влизането и излизането на превозни средства от обект без човешка намеса. В МВР системата се използва основно за създаване на списъци за издирвани автомобили. „Когато през дадено място мине издирван автомобил се създава аларма в системата и колегите предприемат мерки, за да спрат превозното средство“, разказаха от министерството.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.