Министър Николина Ангелкова в Пловдив обяви, че очаква 4,5-5% ръст на туристите по ски курортите ни
Авторът
Очакваният ръст на туристи през предстоящата зима е 5%

Правят интерактивна карта на ски пистите

Ели Крумова - петък, 28-10-2016 - 15:57

България влиза в полезрението на платежоспособните чужденци, които са готови да плащат повече за по-качествени услуги

Интерактивна карта на всички ски писти у нас ще бъде направена за улеснение на родните и чужди любители на зимните спортове. Картата ще бъде изготвена по подобие на съществуващата за плажовете, за да дава информация на туристите за цени и предлагани услуги. Заедно с интерактивната карта почитателите на ските ще могат да ползват и специален телефон, на който да подават сигнали за нарушения на търговски обекти. Това съобщи в Пловдив след заседанието на Националния съвет по туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й очакваният ръст на туристите през предстоящия зимен сезон ще бъде около 4,5 – 5%.

„Съобразно информацията, която имаме от зимните курорти и от летищата Пловдив и София към момента имаме очаквания за положителен ръст по време на зимния сезон. Като само от направените заявки за чартърните полети имаме ръст от Русия от 24% на заявките. Полетите от Израел – 20%. Имаме от Ирландия – ръст от 74% на заявените чартъри”, каза министър Ангелкова. Тя уточни, че и от Великобритания има повишен интерес към българските зимни курорти. Традиционно се очакват туристи и от Румъния, Гърция, Македония и Сърбия, чиито туристи посещават зимните ни курорти с автомобилен транспорт. „Очакваме да имаме ръст, като изминалия сезон, тоест в рамките на 4,5 – 5%, като това е нашата песимистична прогноза, тъй като е на база на всички предварителни заявки към момента. В началото на декември ще можем да дадем по-реалистична прогноза”, уточни министър Ангелкова.

Тя обобщи и данните за изминалия летен туристически сезон, според които страната ни е посетена от над 5 милиона чуждестранни граждани. Техният брой е с над 18% повече спрямо миналата година. „Приходите от летния сезон към момента са със 17,2% повече от миналата година. Това е само за юни, юли и август. Ръстът на туристите от юни до септември е 18% - над 5 милиона души. Това показва, че страната ни започва да се посещава от средно и по-високо платежоспособни туристи като дестинация с по-високо качество на предлаганите услуги на фона на това, което сме наблюдавали към момента”, обясни министърът на туризма.

От януари до август т.г. приходите от туризъм са за над 4,7 милиарда лева, а от януари до септември туристите, посетили страната ни, са около 7 милиона души с ръст около 15%. В началото на ноември ще започне провеждането на около общо 60 тура за над 240 журналисти от 40 държави и повече от 240 представители на тур. оператори от същите страни.

Продължава да бъде затегнат и контролът върху хотелиерите и ресторантьорите. При проверка това лято във Велико Търново е отнета една звезда от 4-звезден хотел от комисия по декаторизация. Над 500 проверки са направили от министерството на туризма през лятото, а от Комисията за защита на потребителите проверките по морето са били над 5000, от които са съставени към 300 акта. В началото на зимния сезон предстоят съвместни проверки на Комисията за защита на потребителите с Министерството на туризма и по зимните туристически хотели и заведения. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.