Ще се проверяват основно язовири, за които вече са установени нередности.
СНИМКА МОНИТОР
Обмислят категоризация на водоемите

Отново тръгва проверка на язовирите

Агенция Монитор - петък, 05-05-2017 - 15:50

Инспекцията ще продължи около месец, уточниха от метрологията

След Гергьовден започва нова проверка на язовирите, съобщиха от Министерството на икономиката. Поредната порция интензивни инспекции на водоемите и съоръженията към тях е по разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов. Днес той проведе среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), на която бяха набелязани мерки.

Приоритет при контрола ще бъдат язовири,

 

за които вече са давани предписания,

 

стана ясно по време на срещата. Обсъдени бяха и предстоящи нормативни промени, които да доведат до ясна и конкретна регламентация на контролните правомощия на държавната агенция. С измененията ще се цели персонализиране на отговорността за поддръжката на съоръженията и тяхната безопасна експлоатация. Освен това се очаква да бъде направена категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената. Първите работни предложения за нормативни промени ще бъдат готови до края на месец май.

От ДАМТН уточниха за „Монитор”, че проверките ще продължат трийсетина дни. След поредните инспекции, завършили в средата на март стана ясно, че 6 водоема, като сега вече тя е достигнала 56. Преди около месец и половина за 129 от 205 язовира, на които преди време са били установени по-голям брой нередности, бяха поставени кратки срокове за изпълнение на дадените предписания. Най-много такива водоеми бяха установени в областите Сливен - 17, Враца -16, и Велико Търново и Пловдив - по 10.

От ДАМТН напомнят, че служителите на ведомството от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“

 

нямат компетенции и правомощия да дават оценка за техническото

 

състояние на язовирните стени. Собствениците на водоемите са единствените, носещи отговорност за състоянието на хидротехническите съоръжения, обясниха от агенцията. На собствениците на около 50 язовира през март бе дадено предписание да свикат експертен технически съвет за оценка на състоянието на съоръжението - техническо, експлоатационно, социално, екологично.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.