Камен Старчев, „Тялото на Орфей – остров Лесбос“.

Камен Старчев дешифрира тялото на Орфей

Агенция Монитор - четвъртък, 02-03-2017 - 12:44

Изложбата на Камен Старчев „Последен репортаж“ кани ценители в Софийската градска художествена галерия до 26 март. Авторът притежава ярък индивидуален почерк и разпознаваем стил, в който модерните технически средства са подчинени на интелигентно, естетско и философско осмисляне на действителността. Композициите на художника Камен Старчев провокират с неочаквани и въздействащи решения - изчистени от клишета, те са изящен образ на реалността отвъд нейните визуални и смислови граници. В тях мигът, непосредствено предхождащ връхлитането, мистично се слива с безкрайността на момента, когато вече нищо не съществува.

Проектът „Последен репортаж“ е структуриран около представата за случващото се, като със средствата на изображението интерпретира усещането за завършек, окончателност, необратимост. Изложбата включва три взаимно преплитащи се цикъла, които от различни гледни точки допълват и развиват основната линия. Серията „Тялото на Орфей” припомня легендата за последните дни на певеца като хипотетичен символ на края на цивилизациите. Цикълът „Земна светлина” е замислен като своеобразен реквием, съчетаващ абстрактна образност с разпознаваеми детайли от реалността. Цикълът „Наблюдение” прибавя поредица от изображения, представящи определена логическа последователност и причинно-следствени връзки. Всички произведения, включени в експозицията, са векторни графики - дигитален пигментен печат върху хартия, с преобладаващо големи формати.

Камен Старчев е роден през 1971 г. в София. Син е на известния скулптор Валентин Старчев, чийто паметник „1300 години България“ в градинката на НДК от десетилетия е обект на полемика в обществото.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.