Теменужка Петкова
СНИМКА МОНИТОР

Ставаме акционери в LNG-терминала в Александруполис

Агенция Монитор - неделя, 16-07-2017 - 17:53

България ще е сред акционерите на терминала за втечнен газ, който ще се изгражда в гръцкото пристанище Александруполис, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рубриката „Беновска пита“, Канал 3. Тя добави, че тепърва между бъдещите акционери в проекта ще се уточнява размерът на инвестицията. Участието ни е било договорено при неотдавнашното посещение у нас на гръцкият й колега Йоргос Статакис. Петкова припомни и усилията на България да не допусне да се превърнем от транзитираща страна на газовите доставки в краен получател. „Не можем да се лишим от приходите от 110 млн. долара от транзита. В тази връзка имаме съдействието на ЕК, която финансира предпроектното проучване за изграждане на газовия хъб „Балкан““, добави тя. По думите й страната има уверението на Брюксел за подкрепата за реализацията на проекта. Министърът на енергетиката се спря и на другите важни начинания в газовата сфера като изграждането на интерконектора с Гърция и газовата връзка със Сърбия.

По проблема с новите екоизисквания наложени от ЕК, криещи риск от закриване на големите ни тецове в Маришкия басейн, Петкова поясни, че след публикацията на това решение в официалния вестник на ЕС ще имаме 6 месеца срок за подаване аргументирано искане за отлагане на действието му. По думите й всяка централа обаче трябва сама да подготви документите за дерогация, като при това всички засегнати компании ще могат да разчитат на подкрепата на правителството. „В тези централи се произвежда над 40% от електроенергията на страната. Те не могат да работят с вносни въглища, а затварянето им и и закриването на мините ще засегне поне 100 хил. души“, припомни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.