Преди празниците

Откриха 10 опасни заведения в Кюстендилско

Северина Иванова - сряда, 23-12-2015 - 12:59

 10 заведения в Кюстендилско не отговарят на правилата и нормите за противопожарна безопасност, дни преди коледните и новогодишните празници. В тази връзка на собствениците им са направени предписания и са наложени съответните мерки за административна принуда.

Служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кюстендил, са извършили общо 74 проверки в заведенията в региона.

Статистиката показва, че само за последните три месеца на 2015 г. в следствие на възникнали пожари на територията на цялата страна са пострадали 53-ма и са загинали 28 човека. Голяма част от тях са хора над 60 годишна възраст (над 75 %), живеещи самостоятелно, в отдалечени населени места, трудно подвижни, инвалидизирани хора или такива в недобро здравословно състояние.

На територията на област Кюстендил от началото на отоплителния сезон няма загинали хора, но е значителен броя на пожарите възникнали поради самозапалване на комини -14 броя.

С настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава риска от пожари и свързаните с тях инциденти. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, ползване на бенгалски огън, фойерверки, сценични и други пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди, в т.ч. и електрически лампи и други коледни украси.