Напрежението сред учениците в старозагорската ПМГ „Гео Милев“ постепенно намаля, тепърва ще се свиква разширен педагогически съвет за определяне наказанието на осмокласника-техничар, уточни директорът Николина Куличева /в кръгчето/.
Христо Христов

Осмокласник монтирал шпионската камера в школско WC

Христо Христов - вторник, 14-11-2017 - 17:04

 

 

Непълнолетен ученик от 8-и клас на старозагорската ПМГ „Гео Милев“ е монтирал видеокамера в момичешката тоалетна на школото, съобщиха 5 дни след намирането на джаджата от районната прокуратура.

15-годишният хлапак е установен в хода на образуваното досъдебно разследване на престъпление по член 339 а от НК, той е направил самопризнания. Според разследващите камерата била сложена като продължение на словесен спор между тийнеджъра и малко по-голямо от него момиче. „Решил е да се направи на мъж!“, иронично коментираха запознати с детайлите на досъдебното производство. Според тях едва ли ще се стигне до съд, най-вероятно хлапакът ще бъде предаден на общинския съвет за работа с непълнолетни извършители на престъпни деяния за набелязването на възпитателни мерки.

Директорът на елитното училище Николина Куличева научи от представители на медиите за развоя на следствието, на този етап тя се въздържа от коментар за самоличността на „майсторчето“, което според запознати се казва Ангел К.

Тепърва ще се насрочи дата за провеждането на разширен педагогически съвет с участието на представители от родителското настоятелство и учениците, на което да се обмисли какво да бъде наказанието.

Момчето е било прието с конкурс след седми клас, класният му ръководител го познава твърде бегло, за да го охарактеризира, уточни Куличева, която смята че с извършителя на престъпното деяние трябва да бъде проведен много сериозен разговор. Тепърва с децата от ПМГ „Гео Милев“ ще водят разговори психолози.

Според педагозите напрежението е започнало да утихва,само появата на журналисти из коридорите вдигала „температурата“.

Струващата 60 лв камера е била маскирана като закачалка за дрехи в една от момичешките тоалетни на третия етаж, тя е била намерена от момичета в четвъртък /9 ноември/, които след като изгледали част от записите споделили за „откритието“ с родителите си, а те на свой ред уведомили училищното ръководство.

Камерата е работела в офлайн режим, записите са се съхранявали на микрокартата и не са били разпространени в интернетмрежата, уточниха запознати. Според тях тепърва картата ще бъде подложена на технически анализ, това щели да извършат специалистите от криминологичния институт при МВР – София.

От пловдивската апелативна прокуратура разпространиха във вторник официално съобщение до медиите, според което старозагорската районна прокуратура „наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от Наказателния кодекс, за това, че на 9 ноември 2017 г. в гр. Стара Загора, без надлежно разрешително, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Техническото средство е било монтирано в дамска тоалетна на ПМГ „Гео Милев“-гр. Стара Загора.Извършителят на деянието е установен. Той е непълнолетен. Предстои по случая да бъдат извършени съответните процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура -Стара Загора. Срокът за разследване по досъдебното производство е до 10 януари 2018 г.“

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.