СНИМКА GAZPROM.RU

Москва одобри цена от $150 за 1000 куб. м за газа за Армения

Агенция Монитор - петък, 05-01-2018 - 13:10

Правителството на Русия одобри подписания протокол с Армения за доставките на природен газ за бившата съветска република и цената за тях от 150 долара за 1000 куб. м, съобщи „Прайм“. С друго решение на кабинета в Кремъл бе одобрено увеличаване на дела на „Газпром“ във фирмата ЗАО "Армросгазпром" до 80% от уставния капитал.

Руско-арменският протокол предвижда още не по-късно от 1 ноември 2018 г. двете страни да разработят и утвърдят модели за разплащанията от дейността на "Газпром Армения" на територията на закавказката държава. Дружеството е изцяло собственост на „Газпром“ и е монополист в доставките и разпределението на природен газ в Армения. През 2013 г. Ереван и Москва подписаха споразумение за годишни доставки от по 2,5 млрд. куб. м на руски газ за периода до края на 2018 г. През април 2016 г. бе парафиран и анекс към договора, според който доставките на синьо гориво до границите на Армения се извършват от "Газпром експорт".

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.