Собствениците на незаконните павилиони и гаражи сами започнаха да ги премахват, преди багера да започне работа, за да спасят каквото могат от обектите си
Авторът

Бутнаха 30 павилиона и гаража в „Столипиново”

Ели Кру­мо­ва - сряда, 10-05-2017 - 17:00

30 незаконно построени гаража и павилиона на ул. „Сокол” в пловдивския квартал „Столипиново” паднаха под ударите на багера рано сутринта в сряда. Викове, клетви и ругатни на собствениците им съпровождаха акцията на кметството на район „Източен”. 

Заповедите за премахването на постройките били издадени още в края на миналата година, но абсолютно никой от хората не пожелал да премахне доброволно обектите си. Масово всички били магазинчета за продажби на прахове за пране, зеленчуци, вафли, битови стоки, на кафе и бръснарници.

„Никнат като гъби. Вдигнати са без никакви строителни разрешения върху общинска земя. Някои дори са залепени за самите входове и обитателите няма как да извикат линейка, ако се наложи”, коментира районният кмет Николай Чунчуков. По думите му премахването на незаконните постройки е рутинно, а заповедите са издадени от него.

До ексцесии и напрежение при събарянето не се стигна, въпреки недоволството на местните хора. „Взеха ни прехраната. 10 човека издържам с това павилионче”, ревяха местните хора. Анка Димитрова не спираше да плаче при вида на багера, който й събаряше магазинчето за кафе. До нея съседката й Йорданка Митова също недоволстваше, че оттук нататък нямала да има препитание.

„С какво сега ще купя хляб на децата?”, питаше жената. С приходите от своя павилион тя плащала сметките, издържала децата и се прехранвала, защото всички от домакинството й били безработни. „За нас сега няма друга работа. Какво ще правим и как ще живеем? Трябва да започваме сега да крадем ли?”, нареждаше и Фанка Николова, чийто магазин също бе съборен. От районното кметство обаче са категорични, че акциите по събарянето на незаконни постройки, ще продължат. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.