Фанъдкова: При по-ниска цена на билета, трябва да съкращаваме линии

Агенция Монитор - четвъртък, 23-02-2017 - 18:17

Връщането на старата цена на билета от левче може до доведе съкращаване на линии на градския транспорт в столицата, за да се свият разходите. „Нека отново подчертая, че в мотивите на съда се казва, че за да могат да се намалят разходи, тъй като транспортът струва пари и модернизацията струва пари, за да се намалят разходите, се предлага намаляване и съкращаване на линии”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е категорична обаче, че общината не може да си позволи да се съкратят линии, защото „по всяка линия се возят хора и дори и да не е печеливша линията, ние сме длъжни да осигурим този транспорт”. Кметът обясни, че ще се направят необходимите разчети, за да продължи модернизацията на градския транспорт. „За три години подменихме над половината от автобусите. Вече подготвяме процедурите за електробуси, които да бъдат и нови, и модерни, и щадящи околната среда", каза още Фандъкова. По думите й хората искат да пътуват по-евтино и по-комфортно в нови модернизирани транспортни средства. „По-евтино могат да пътуват чрез картите. За пенсионери, ученици и студенти картите са много по-евтини от цената дори на стария билет. В част от случаите се пътува за 0.50 лв. за пътуване, дори по-ниско", допълни Фандъкова.

Вчера тричленен състав на Административен съд София-град отмени като незаконосъобразна наредбата за поскъпване на билета в столицата. Общинарите обаче решиха да обжалват решението на магистратите. „Законът е ясен и ние би трябвало да изчерпим всички възможности, защото живеем в правова държава и ще се обърнем към по-висока инстанция, защото вярваме, че аргументите ни са верни”, отсече шефката на транспортна комисия Екатерина Йорданова. Тя обясни, че общината се е опитала по най-добрия начин да намери решение на това как да се предлага по-добра услуга на поносима цена. „Да имаме една от най-добрите социални политики по отношение на транспортната услуга в страната. Да разширим обхвата на преференциалните карти, да направим така, че хората, които разчитат и ползват устойчиво този вид транспорт, да им дадем допълнителни възможности и това, което предложихме в наредбата не означава единствено повишаване на цената на еднократното пътуване”, каза още Йорданова.

Според групата на БСП в общината обаче, решението на съда не трябва да се оспорва. „Справедливостта възтържествува в София - гражданите бяха чути от съдебната инстанция - Административният съд, и се съобразиха с техните аргументи”, отсече лидерът на червените в местния парламент Калоян Паргов. Той призова колегите му от ГЕРБ да се съобразят с всички протести и аргументи и да бъде преразгледана в следващите месеци наредба. Колежката му Милка Христова обясни, че миналата година е прието тълкувателно решение на Върховния административен съд, според което за периода, в който е действала незаконосъобразната наредба, хората не могат да търсят компенсация. Това, според нея, означава, че наредбата ще действа занапред съобразно това тълкувателно решение и гражданите ще си възстановят левчето, което заплащат, тогава, когато решението влезе в сила. Според нея с обжалването се печели единствено време, с което ще бъдат допълнително натоварени хората, които пътуват с еднократния билет. Освен това, според Христова, да се твърди, че понеже еднократният билет е увеличен, сме спечелили много, тъй като се е увеличило купуването на карти е неуважение към гражданите. Относно компенсациите за хората, които са били глобени с по-високата глоба, Христова каза, че ако гражданите обжалват тази глоба и наредбата бъде променена, се прилага този закон, който е по-благоприятен за жалбоподателя.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.