Държавата ще ги подпомага с по 15 000 лв. на година за всяка

Защитени специалности само в Алма матер

Мила Мишева - вторник, 26-07-2016 - 22:00

12 редки и екзотични филологии влизат в списъка

12 редки и екзотични филологии влизат в списъка със защитените специалности. Това става ясно от проект на постановление за допълнение на нормативни актове на Министерския съвет. В списъка влизат само специалности, които се изучават в Софийския университет. Те са арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка филология, португалска филология, румънска филология, унгарска филология, японистика и хебраистика.

За издръжката на обучението по защитените специалности към средствата, които по принцип се полагат за бройка студент, се предоставя и допълнително финансиране в размер на 15 000 лв. за всяка специалност. Отделно други средства се получават и по определена формула. Те се определят еднократно въз основа на броя на приетите в първи курс студенти и се предоставят ежегодно за целия срок на обучението им.

Според Закона за висшето образование „защитени специалности“ са тези специалности, за обучението в които интересът е нисък или изобщо липсващ, но в същото време държавата има нужда от такива кадри.

При изготвянето на списъка със защитени специалности са използвани 3 критерия, пише в доклада, към проекта. Първият се нарича уникалност по териториален признак – обучението по специалността се осъществява само в едно висше училище. За целта е направен преглед на специалностите във всички държавни висши училища по всички професионални направления.

На второ място е уникалност по съдържание. Това означава, че обучението по специалността е по учебен план, който не се припокрива по съдържание с този по сходна специалност повече от 25%. За целта са прегледани и сравнени учебните планове на специалностите, селектирани по първия признак. На трето място е наличието на двустранни програми за сътрудничество.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.