С дежурните манипулации за Пеевски

„Капитал“ реже опашката на Академик

Агенция Монитор - петък, 16-03-2018 - 18:28

„Капитал“ на олигарха Иво Прокопиев стартира спасителна акция за Огнян Стефанов - собственик на „Фрогнюз“, един от присъдружните сайтове в общата им Фабрика за фалшиви новини. Ченгето от ДС с псевдоним Академик е обект на проверки и разследвания за редица свои съмнителни дейности, в повечето случаи свързани с обслужването на Българския Мадоф Цветан Василев и неговите публични интереси.

Изданието на Прокопиев обаче решава да му „отреже опашката“ по примера на прословутата статия, в която босът на „Мултигруп“ Илия Павлов призовава сенчестите групировки да изсветлят бизнеса си. По същата опорна точка „Капитал“ обяснява как Огнян Стефанов май е слугувал на Цветан Василев, май е прибирал черни пари от касата на КТБ и май е укривал данъци, но понеже в сайта му имало критични статии срещу опонентите на олигархията, в това число и Делян Пеевски, та той автоматично се произвежда в невинна жертва, която институциите мачкат. С други думи каквото и престъпление да извърши някой, ако сподели опорните точки на Прокопиев, той не трябва да бъде закачан. „Сайтът „Фрогнюз“ често публикува непроверена информация и слухове, като така създава съмнения, че в определени случаи се използва като инструмент за манипулации“, пише „Капитал“. Ние пък, като първата медия, обявила война на фалшивите новини и многократно изследвала генезиса им, ще напомним, че именно „Капитал“ и „Дневник“ често използват публикациите на „Фрогнюз“ за отправна точка и пишейки, че „в медийното пространство се говори“, изпират техните откровени клевети и лъжи и им дават гражданственост. Така че защитната пледоария от една медия - източник на фалшиви новини, към собственика на друга - също производител на манипулации, просто разкрива на бял свят задкулисните им връзки и общите опорни точки, които споделят.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.