БСП и РБ въвлекли деца в кампанията

Агитират ни с мартеници и касови бележки за вота

Екип на "Агенция Монитор" - вторник, 07-03-2017 - 17:00

Кадиев се рекламира под сурдинка

Партиите демонстрират завидна изобретателност за предстоящия на 26 март парламентарен вот. Те прибягват към нови похвати в предизборната си кампания, като използват дори мартеници и касови бележки, показа проверка на „Монитор“.
Така например кандидат-депутатът от РБ Васил Трифонов бе спипан да агитира с бели и червени конци в училище в Свищов. Той работи като ИТ специалист в местното школо и на 1 март раздавал мартеници на ученици и учители в него. Те били с надпис „Реформаторски блок“ и номер 21, под който дясното обединение е в бюлетината за вота. Жалбата срещу неправомерната агитация дошла в РИК-Велико Търново от местните структури на БСП и ГЕРБ. От комисията направили проверка и разговаряли с двама свидетели – охраната на училището и преподавател, които потвърдили за случката. В резултат Трифонов ще бъде глобен, като според решението на РИК раздаваните от него мартеници са агитационен материал, а подаряването им на деца е забранено, особено в двора на училището. Според Изборния кодекс за нарушението той може да отнесе санкция между 300 и 1000 лева.

От ГЕРБ също се вдъхновиха предизборно от Баба Марта, като навръх празника агитираха в Студентски град с мартеници, прикрепени към брандиран с логото на партията картон.
На свой ред пък реформаторът Антони Тренчев обвини БСП, че те също опитват да въвлекат деца в партийна агитация, като за нарушението той смята да подаде жалба в РИК-Велико Търново. Става дума за случай от преди няколко дни, когато местната структура на червените съдействала за провеждането на детски турнир по шах. Самото събитие се организира от фондацията на Веселин Топалов, но на него присъствала и водачът на листата на БСП Весела Лечева. Турнирът пък се провел в зала, в която на стените имало огромни транспаранти с лицата на кандидат-депутатите на БСП от региона, в това число и на самата Лечева. Снимки от турнира пък се разпространявали в социалните мрежи. „Това е нарушение на Закона за закрила на детето, където ясно се посочва, че децата следва да имат закрила срещу въвличане в политическа дейност“, посочва Тренчев.
Наред с това социалистите извършвали неправомерна агитация и покрай празниците, но в град Болярово, става ясно от друга жалба до РИК-Ямбол. При честване „2 в 1“ на „Денят на самодееца-1-ви март” и „Националният празник-3-ти март” на сцената на читалището в града били поставени агитационни материали с надписи „Бюлетина №10” и „БСП за България”. Членовете на РИК обаче решили, че не могат да вземат мерки и да наложат санкция, тъй като жалбата пристигнала при тях ден след събитието и те нямало как да проверят дали наистина е било така.
Варненският бизнесмен Веселин Марешки пък рекламира предизборно партията си като използва аптеките и бензиностанциите си

На гърба на издаваните в тях касови бележки с големи букви е изписано името на формацията „ВОЛЯ“. Предвидливо обаче липсват всякакви призиви за гласуване, поради което няма как изборната администрация да счете това за неправомерна агитация и да наложи глоба.
Към този похват на реклама под сурдинка е прибягнал и Георги Кадиев, който е кандидат-депутат в 23 МИР-София. Той драпа към 44-тото НС като независим, тъй като партията му „Нормална държава“ не получи регистрация. За да трупа рейтинг обаче, на входа на административната сграда на район „Младост“, управляван от подкрепена от него кметица,  той дал нареждане да се залепи плакат с призив за изпращане на сигнали за корупция на сайта на несъществуващата му партия. Жалба за това заедно със снимков материал като доказателство била изпратена в съответната РИК. Поради липсата на конкретен призив за гласуване в полза на Кадиев обаче, изборните експерти не могли да предприемат мерки срещу него, но препоръчали на Столичния инспекторат да направи проверка.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.