Електроника се самоунищожава от радио вълни

Агенция Монитор - петък, 26-01-2018 - 14:28

Ако електронно устройство, съдържащо тайна информация, попадне в неправилни ръце, би било добре да има начин, да бъде изключено от разстояние. Ето защо учени от университета Корнел (Cornell University) и Honeywell Aerospace са разработили метод за изпаряване на електронни платки, без да има досег до самото устройство.

Учените от Корнел са създали микрочип от силициев двуокис с поликарбонатна обвивка. В обвивката са вградени микроскопични кухини, пълни с рубидий и натриев бифлуорид.
Когато корпусът бъде изложен на определена честота радиовълни, малки клапани от графен нитрид между кухините се отварят, позволявайки на химикалите да се смесят и реагират.

„След това, капсулираният рубидий се окислява бързо, освобождавайки топлина, която изпарява поликарбонатната обвивка и разтваря натриевия бифлуорид, който контролиран освобождава флуороводородна киселина, за да повреди електрониката”, казват от университета Копнел.
За разлика от предишните опити за създаване на така наречената „Краткотрайна електроника”, тази версия не изисква вода да бъде разтворена, както не се нуждае и от захранван нагревател, за да се достигне необходимата температура.

Освен използването за защита на данните, технологията може да намери приложение и при изработката на екологични сензори, които могат да бъдат изпарени от разстояние, след като вече не са нужни.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.