Злополучният инструмент на Евелина Бодукова след намесата на охранителите от летище Пловдив

Лютиерка възропта в Нета срещу охраната на летище

Христо Христов - четвъртък, 09-11-2017 - 17:30

 

 

Българка, която  живее в Италия и заедно със съпруга е сред най-известните майстори на струнни музикални инструменти възропта срещу начина, по който служители по сигурността на арепорта в Пловдив я накарали да разглоби цигулката си под претекст, че струните й са режещи и могат да бъдат използвани за терористичен акт

Евелина Бодукова – Марино написа на личния си профил:“Това е състоянието в което излезе цигулката ни след контролите за сигурност на Летище Пловдив(Крумово),България на път за Бергамо, Италия към дата 05/11/17 21.05ч. с полет на Ryanair. Бяхме принудени от служителите по сигурността да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени, и да ги оставим на родителите ни които ни изпращаха на летището. Струните били считани за “режещи предмети” и затова потенциално опасни.
Очакваме Министерство на Вътрешните работи да вземе отношение и съответни мерки по този и много подобни случаи все на Летище Пловдив при подаденият вече от нас сигнал. До тогава Цигулари, Виолисти, Виолончелсти, Китаристи и т.н.... един приятелски и лютиерски съвет, имайте едно на ум и ако можете избягвайте това летище до момента в който служителите по сигурността не покажат по цивилизовано отношение към струнните музикални инструменти. Моля не “харесвайте” а споделете този пост с възможно повече пряко заинтересовани хора!“.

За по-малко от денонощие постът на лютиерката беше споделен 599 пъти, а десетки потребители коментираха случилото се. Сред най-дейните се оказаха концентриращи музиканти, които споделят че наскоро при кацане в Москва е била „арестувана“ виолата на българска музикантка, а други обясняват че свалянето на струните било масова практика на охранителите в Израел.Има и шегаджии, които гадаят дали скоро няма да се наложи пътуване без бельо, тъй като ластикът на слиповете можем да се окаже удобен за „бесене“ на стюардите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.