Иновативни лекарства ще се предоставят, ако по-старите не помогнат
Yandex
Ако по-старите медикаменти не помогнат

МЗ купува иновативните лекарства за болните

Монитор - неделя, 17-12-2017 - 15:16

Спецкомисия решава за молекулите под мораториум

Министерството на здравеопазването ще заплаща иновативните лекарства за болните с особено тежки и редки заболявания, които попадат под мораториум, ако за лечението няма алтернатива или по-старите медикаменти не помагат. Този въпрос ще решава специализирана комисия към ведомството, която предстои да бъде създадена. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред bTV по повод отхвърленото президентско вето върху мораториума на новите молекули. По думите й 123 лекарства за онкоболни се разпространяват през аптеките и са платени от НЗОК, като 74% от тях са иновативни.

Това показва, че най-новите лекарства се използват от хората в България, заяви Стоянова. Мисля, че Вежди Рашидов и Стефан Данаилов изобщо не разбират за какво става дума. И хората не разбраха за какво става дума. За лекарства за онкоболни са предвидени над 300 млн.лв., посочи тя и припомни, че под мораториум попадат 32 медикамента, които са нови за пазара, но не всички са за онкологично болни. Председателят на финансовата комисия подчерта, че само за 4 от тях няма заместител.

За две от тях има 23 души с редки заболявания, за останалите две болните са 1500, за които здравното министерство ще осигури средства. Нямаме знак от премиера за преразглеждане на ветото и аз не виждам причина за това, уточни още Стоянова.

Този режим на работа ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса. Това пък заяви фздравният министър Кирил Ананиев пред БНР.

При всички случаи лечението на хората ще бъде осигурено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването, увери той.

Според изчисленията на експерти за 32 нови молекули ще са необходими близо 40 млн. лева годишно.

Министър Ананиев посочи, че за 28 от тях има алтернативно лечение на високо европейско ниво и то е осигурено от Националната здравноосигурителна каса, и потвърди, че останалите 4 ще бъдат финансирани от МЗ.

По повод състоянието на държавните болници Кирил Ананиев съобщи, че идеята не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират така, че да работят ефективно. Първата болница, в която ще започне този процес е многопрофилната в Ловеч.

Министърът Ананиев заяви, че в петък е провел среща с представители на Националното сдружение на общините и кметове, на което е било разгледано състоянието на общинските болници. На срещата е решен да бъдат увеличени парите за майчино и детско здравеопазване.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.