Местят под Царевец парламента и Шипка

Иван Първанов - сряда, 13-09-2017 - 15:03

Най-големите български културно – исторически и архитектурни забележителности се местят във Велико Търново. На площ от 15 дка под крепостта Царевец и Балдуиновата кула вече се разполагат 43 макета, изобразяващи българските емблематични паметници и сгради. Те са част от парка „Търновград – духът на хилядолетната история”, който ще бъде официално открит на 22 септември, Деня на независимостта. Инвеститор на проекта е украинецът Александър Меншиков, който със съпругата си Наталия вече от 15 години се занимават с изграждането на подобни паркове по света. Започват с първия си парк в родината, а сега там вече има четири. Освен в Украйна, Меншикови имат паркове и в Русия, Белгия, Холандия, Полша и Грузия.

Сред вече експонираните макети са тези на храм паметникът „Александър Невски”, Рилския манастир, Народното събрание, Народният театър „Иван Вазов”, Руската църква в град Шипка и др. цяла една част е посветена на град Варна, като в нея са показани пристанището, митницата и катедралната църква.

Храм паметникът „Ал. Невски” е най-дълго правената пластика, цели 9 месеца.

Историческата тема е засегната с паметника на връх Шипка, античния театър в Пловдив, Асеновата крепост, дворецът в Балчик и др. забележителности. Всички макети са високи по около метър – метър и половина и са направени от пластмаса, която издържа на дъжд, сняг и слънце. Изработени са в цеха на Меншиков в Киев. По-малките от тях се изработват от един до три месеца всеки, а по-големите по половин година. най-много време – цели 9 месеца отнела направата на „Ал. Невски” заради многото дребни детайли, които трябвало внимателно да се доизпипат. Работата по напарвата на макетите е изключително сложна. Първоначално техните изображения се заснемат чрез сателит, след това се правят снимки на отделните детайли. По изработката на чертежите на макетите работят компютърни специалисти, ертожници, инженери, художници, скулптори и др. Самият Меншиков твърди, че е присъствал лично на всяко едно от местата, които пресъздава.

Идеята на инвеститора е към сегашните 43 макета, през пролетта да бъдат добавени още 15. таксата за разглеждане на парка ще бъде 10 лв. за децата, пенсионерите и инвалидите ще има специални отстъпки. Предвижда се също в бъдеще да бъде построен лифт или стълба от Балдуиновата кула, която да свързва хълма Царевец с парка и така двата обекта да се превърнат в една атрактивна туристическа дестинация за родните и чуждите туристи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.