Спартак отново се върна в Сандански

РУМЕН ЖЕРЕВ - неделя, 25-06-2017 - 14:33

За 3-а поредна година в санданското село Склаве се проведе уникалният панаир,на който отново бяха възпроизведени Спартаковите гладиаторски боеве от времето на римските легиони. Над 40 възстановчици от групата „Първи италийски легион“, както и специалните гости – гладиатори от „Група сторико Романо” (Рим, Италия), изнесоха невероятно шоу пред стотиците жители, гости от цялата страна и от чужбина.

Снимки: Е-79На специално обособена арена всички имаха възможност да се върнат назад в миналото и да надникнат в живота и битките на траките, техните занаяти, търговия и традиции. Възстановчиците умело показаха какво е прадставлявал римския пазар на роби, как гладиаторите са се обучавали за битки. В съхранената до наши дни легенда се разказва, че старото име на село Склаве е Славе от латинската дума „Slave”, което означава „роб”. Селото е известно с тракиеца Спартак, като негово рождено място и с пазара си на роби, на които е продаден самият Спартак за гладиатор.

За днешните Спартакови игри бяха дошли гости от Италия, Русия, Румъния, Гърция, Македония и Сърбия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.