В Бърдарски геран пазят 2 млн. дка ниви

РАЙНА ТОШЕВА - сряда, 10-05-2017 - 09:00

Полигонът за борба с градушките в село Бърдарски геран пази 2 милиона декара ниви във Врачанска област, съобщи шефът му Йордан Йорданов. От началото на този сезон вече е имало две успешни въздействия върху облаци, от които падат ледени късове. Така е спасена реколта в общините Враца и Криводол. Полигонът разполага с достатъчно ракети, но бройката им не се огласява, подчерта началникът. Тази година са наети още няколко души, което позволява на всяка от 24-те площадки да се работи на три смени.

За опазване на насажденията земеделските производители плащат по 91 стотинки на декар. От тях 61 са за ракети, останалите – за застраховки.

Предвижда се скоро да се разкрие още една площадка край село Мраморен. А през следващата година в борбата с градушките ще бъдат включени и два самолета, които ще се ползват за труднодостъпни местности.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.